www.techno-preventie.be
1001 tips over inbraakbeveiliging en inbraakpreventie

Informatieve website met technische tips en informatie ter voorkoming van diefstallen, inbraken,

overvallen, ramkraken, bedrijfsdiefstallen, bedrijfsfraude, oplichting en gelijkaardige vormen van criminaliteit.

Veiligheidsdeuren - Gepantserde deuren

Veiligheidsdeuren - Gepantserde deuren
Veiligheidsdeuren voor appartementen

ADVERTENTIE

Veiligheidsdeuren voor appartementen

Om de inbraakweerstand van een deur te verhogen, kan je allerlei maatregelen nemen, zoals het plaatsen van veiligheidssloten, verstevigingen van het deurblad, plaatsen dievenklauwen, aangepast veiligheidsbeslag, enz. .
Om een inbraakweerstand naar Europese Norm EN 1627 klasse 3 of 4 te bereiken is het aan te raden om een speciaal daarvoor geconstrueerde deur te plaatsen, beter bekend als een gepantserde of inbraakveilige appartementsdeur.

 

We onderscheiden verschillende categorieën en materiaalgebruik, afhankelijk van de doelgroep waarvoor deze deuren bedoeld zijn.

De veiligheidsdeuren voor particuliere toepassing zoals het gebruik als inbraakvertragende individuele toegangsdeur van een appartement, zijn verkrijgbaar in verschillende  afwerkingniveau’s, design en prijsklasse.  

Bij het beveiligen van individuele inkomdeuren van appartementen geldt zeker het “verschuivingseffect”. Als er bijvoorbeeld in een appartementsgebouw met 8 appartementen, 5 appartementen worden voorzien van een degelijke beveiligingsdeur, dan stijgt de kans dat er bij een eventuele nieuwe inbraakpoging in het gebouw, bij één van de 3 niet beveiligde appartementen wordt ingebroken. De inbreker zoekt immers steeds naar de zwakste schakel.  Probeer dus dit soort beveiligingen in groep uit te voeren om het algemeen beveiligingsniveau op te voeren.

 

Op de beveiligingsmarkt zien we in grote lijnen 2 soorten veiligheidsdeuren voor appartementen.

Categorie 1: 
vlakliggende gepantserde houten deuren met stalen deurkader

De eerste categorie zijn constructief samengesteld uit een klassiek houten deurblad waarin staal of aluminium platen als inbraakvertragende elementen zijn verwerkt.

De deurkader is dan meestal ook in staal en muuromvattend uitgevoerd. Uiterlijk lijken ze het meest op standaard houten deuren, waardoor ze niet onmiddellijk opvallen.

 

Verder zijn dit type deuren uitgerust met uiteraard een

meerpuntveiligheidsslot , zware scharnieren, dievenklauwen en veiligheidsbeslag.

 

Deze veiligheidsdeuren zijn ook  verkrijgbaar als brandwerende Benor-ATG geteste RF30 deur, verplicht bij nieuwbouwappartementen als inkomdeur.

Principe samenstelling inbraakvertragend deurblad :

Meest bekend in dit type vlakliggende veiligheidsdeuren zijn de deuren van de West-Vlaamse fabrikant MECOP.

Enkele voorbeelden :

Categorie 2:  stalen beklede opdekdeuren met stalen deurkader

De tweede categorie is constructief samengesteld uit een stalen body of skelet en visueel afgewerkt met houten of gelamineerde panelen.

Het deurbladtype is van het type “opdek”.

 

Blanco grijs

Verder zijn dit type deuren uitgerust met uiteraard een

meerpuntveiligheidsslot , zware scharnieren, dievenklauwen en veiligheidsbeslag.

 

Deze veiligheidsdeuren zijn ook  verkrijgbaar als brandwerende Benor-ATG geteste RF30 deur, verplicht bij nieuwbouwappartementen als inkomdeur.

Principe samenstelling inbraakvertragend opdekdeurblad :

Brandweerstand RF30 (Benor-Atg) bij nieuwbouw

Individuele buitendeuren van nieuwbouwappartementen moeten vanaf 2001 brandwerend worden uitgevoerd

Deze brandweerstand wordt aangetoond met een officieel brandtestverslag, het zogenaamde Benor-Atg-attest, dat een 1/2 uur brandweerstand garandeert bij uiteraard correcte plaatsing. Bij renovatie moet de nieuwe deur ook deze brandwerende eigenschappen hebben als de oude deur deze ook al had.

De deurenfabrikant brengt aan de binnenzijde van de deur, meestal aan de scharnierzijde een label aan met daarop het BENOR/ATG merkaanduiding. Door het aanbrengen van het BENOR/ATG merk op een deur bevestigt de fabrikant dat die deur conform is met de technische goedkeuring BENOR/ATG en dat ze, indien ze conform de plaatsingsvoorschriften van deze goedkeuring wordt geplaatst, de in de goedkeuring vermelde prestatiekenmerken bezit.

De fabrikant verbindt zich er ook toe zich te onderwerpen aan certificatie-controles door een door BOSEC erkend organisme. De BENOR/ATG labels worden geleverd door BOSEC aan de deurenfabrikant.

Belangrijk is te vermelden dat brandwerende deuren die in België geplaatst worden, steeds moeten voorzien zijn van een Benor-ATG merk, gebaseerd op een in België uitgevoerde geslaagde brandweerstand-test. Het is dus niet zo, en daar zijn nogal wat misverstanden over bij buitenlandse fabrikanten,  dat een brandwerende deur die in een ander Europees land werd gefabriceerd en in dat land volgens Europese normen in  een lokaal labo werd gecertificeerd, in België als brandwerende deur mag geplaatst worden.

De Belgische brandtesten zijn wat betreft bepaalde parameters immers een pak strenger dan de testen in andere Europese landen. Voordeel is dat dat de Belgische brandwerende deuren daardoor wel eens als de beste binnen Europa en ver daarbuiten kunnen worden gezien. Tweede te benadrukken feit is dat de deur steeds dient geplaatst te worden volgens de richtlijnen van de deurfabrikant en de bijbehorende technische goedkeuring.

Vermoedelijk komt er ooit een ééngemaakte Europese normering voor brandwerende deuren, maar een definitieve datum is hier nog niet voor voorzien.

Er zijn nogal wat fabrikanten/invoerders van dit tweede type veiligheidsdeuren, maar we kunnen ze natuurlijk niet allemaal opnoemen. Daarom beperken we ons tot de 2 meest voorkomende. Als we ons uitspreken betreffende esthetische aspecten, dan is dan louter ten persoonlijke titel. We kunnen geïnteresseerde klanten enkel aanraden om zelf de actuele modellen te gaan bekijken en vergelijken.

De Franse fabrikant FICHET

 

Naast de vele kleine werkhuizen in de noord-Italiaanse industriezone, was de Franse fabrikant FICHET de eerste nationale fabrikant die naast het produceren zelf, ook een netwerk van installateurs uitbouwden, de zogenaamde Point Fort FICHET om betere service te kunnen leveren aan klanten. Alleen in Frankrijk zijn er meer dan 200 servicepunten. 

FICHET had daarbij wel een punt. Je kan de beste veiligheidsdeur kopen, maar als ze niet met de nodige vakmanschap en volgens de richtlijnen van de fabrikant wordt geplaatst, dan missen ze wel eens hun effect.

Deze deuren zijn sowieso prijziger dan de Italiaanse opdekdeuren, maar hun afwerkingskwaliteit ligt ook hoger. Bovendien beschikken deze deuren over een zeer gesofisticeerde driedimensionale sleutel, eigen aan het merk.

De G375 deur werd ooit door Test-Aankoop als de beste veiligheidsdeur aangeduid, maar ze is vrij prijzig. Het favoriete model van de auteur van deze website is het klassieke model G372 met zijn robuuste haakschoten.

FICHET produceert ook buitendeuren, kelderdeuren, binnendienstdeuren en veiligheidsdeuren voor bedrijfsruimten

De WEBER deuren, verdeeld tot midden 2018 onder de merknaam Weberblok® door Werner Weber & Zonen met jarenlang showroom te Merksem op de Minister Delbekelaan en vervolgens met een showroom in Kontich.

De toenmalige familiale onderneming WEBER was één van de pioniers in ons land wat betreffende het vanuit Italië invoeren van gepantserde veiligheidsdeuren. In Italië was 40 jaar geleden een veiligheidsdeur de normaalste zaak van de wereld, terwijl dat in België nog helemaal niet zo was. De winkel aan de Minister Delbekelaan te Merksem was door iedere Antwerpenaar gekend. Op een bepaald moment spraken Antwerpenaren niet meer over een veiligheidsdeur, maar over een Weberdeur. Naar West-Europese normen hadden deze Italiaanse deuren toch wel een redelijk brute afwerking, maar ze voldeden. Er was voldoende aanbod aan deurpanelen, maar persoonlijk heb ik ze nooit mooi gevonden. Dat lag net aan de invoerders, maar aan de typische Italiaanse bouwwijze van de "body" van de deur..
Het afwerkingsniveau van deze deuren is onder druk van de concurrentie wel verbeterd en gemoderniseerd.  Voor nieuwbouw is er altijd een gecertificeerde brandwerende versie verkrijgbaar.

Mededeling:
Op 05-07-2018 is de firma Werner Weber En Zonen te Kontich (Antwerpen) door de rechtbank in Antwerpen failliet verklaard. Het ondernemingsnummer is 417048827.
(Bron : https://www.faillissementsdossier.be/)

Klanten die MG sleutels of cilinders met profiel CDW willen bijbestellen (vaak toegepast in deze veiligheidsdeuren geplaatst door bovengenoemd bedrijf, kunnen terecht bij SECURITY-Tools. Meer informatie

ADVERTENTIE

Alle informatie die via deze site wordt verstrekt, is louter informatief bedoeld. Raadpleeg steeds indien nodig een vakman!

Disclaimer  -  Gesponsord door www.security-tools.be & www.veiligheidscilinders.be & www.wurster.be
Webshop kluizen en brandkasten - www.st-raambeveiliging.be - DOM-sleutelduplicatie - Wurster-online.be

Vergeet ook niet dat U als particulier steeds gratis beroep kan doen op een preventie-adviseur van uw lokale politie. Deze opgeleide preventie-adviseurs zijn niet verbonden aan een commercieel bedrijf en kunnen U onafhankelijk en objectief informeren betreffende de aandachtspunten betreffende uw specifieke situatie.

www.techno-preventie.be

1001 tips over inbraakbeveiliging en inbraakpreventie

Email
Veiligheidsdeuren - Gepantserde deuren

Alle informatie die via deze site wordt verstrekt, is louter informatief bedoeld.
Raadpleeg steeds indien nodig een vakman!

Disclaimer
Deze website wordt gesponserd door
www.security-tools.be  &  www.veiligheidscilinders.be - WEBSHOP

Webdesign www.net-engineering.be