www.techno-preventie.be
1001 tips over inbraakbeveiliging en inbraakpreventie

Informatieve website met technische tips en informatie ter voorkoming van diefstallen, inbraken,  overvallen, ramkraken, bedrijfsdiefstallen, bedrijfsfraude, oplichting en gelijkaardige vormen van criminaliteit.
Voorkom ook als individu inbraken en andere calamiteiten door eenvoudige maatregelen.

ADVERTENTIE

Europese normen voor
kluizen en brandkasten

Inbraakwerend

Om de juiste brandkast aan te schaffen, moeten keuzes gemaakt worden. De correcte namen inbraakwerende kast en brandwerende kast zijn helaas te lang voor dagelijks gebruik, en zijn afgekort naar brandkast of kluis. De productgroep is te verdelen in 3 categorieën: brandwerend, inbraakwerend en brand- én inbraakwerend. Indicatie waardeberging Deze term geeft aan hoeveel contant geld of kostbaarheden de verzekering dekt wanneer dit in de kluis is opgeborgen. Hierbij wordt er van uitgegaan dat het contante geld ligt opgeborgen in een inbraakwerende kluis in en onbewoond, onbewaakt en niet beveiligd pand binnen de bebouwde kom. Afhankelijk van de genomen beveiligingsmaatregelen kunnen verzekeraars afwijken van de dekkingsindicatie.

Tip
Ga altijd bij uw verzekeringsmaatschappij na of zij akkoord gaat met de indicatie waardeberging die voor de door u gekozen kluis staat. Diverse omgevingsfactoren kunnen namelijk de waarde die verzekerd wordt verlagen, maar ook verhogen!

Europese certificering
Volgens deze normen moeten kluizen getest worden door een onafhankelijk testinstituut volgens de norm EN 1143-1. In de testinstituten gaan ervaren mensen aan de slag met de kluis om deze open te breken. De verkregen resultaten worden omgezet in een weerstandswaarde. Hierin wordt rekening gehouden met factoren als tijd en gereedschap. Aan de hand van de testresultaten wordt een kluis ingeschaald in een bepaalde weerstandsklasse. De norm voor afstortkluizen staat beschreven in EN 1143-2.

Inbraakwering volgens EN14 450 (Security Level 1 & 2)
EN 14 450 is de normering voor licht inbraakwerende kasten, geschikt voor eenvoudige risico’s. De classificaties S1 en S2 staan op het label aan de binnenzijde van de deur. Voluit heten deze Securitylevel 1 en Securitylevel 2.

ESSA ESSA, de European Security Systems Association, is een onafhankelijk instituut met als doel het stellen van duidelijke, uniforme testmethoden, normering en certificering van brandkasten, sloten en testinstituten. ESSA gecertificeerde producten krijgen een blauwe ECB-S label. Hierop staan de belangrijkste kenmerken van de brandkast:

• het certificaatnummer

• de weerstandsklasse

• het gewicht

• het bouwjaar

Ook dit ECB-S certificaat is terug te vinden aan de binnenzijde van deur en biedt de koper de zekerheid dat zijn brandkast aan de gestelde Europese normen voldoet. De Raat Security Products is lid en certificaathouder van ESSA / ECB-S

Let op: kasten tot 1000 kg moeten altijd deugdelijk verankerd zijn.

Brandwerend

De temperatuur van een brand wordt beïnvloed door verschillende zaken zoals: • De tijdsduur van de brand • Verschillende materialen • Is het een lopend of een stilstaand vuur Feit is dat de gemiddelde temperatuur van een brand kan oplopen tot 600 à 800 °C. In extreme gevallen kan de temperatuur zelfs stijgen tot 1000 °C

Bescherming tegen brand van papier of datadragers
Brandwerende producten zijn zo gemaakt dat ze ervoor zorgen dat de binnentemperatuur van de kast lager blijft dan de temperatuur waarbij papier of data beschadigd wordt. Papier beschadigt of kan zelfs vergaan boven een temperatuur van 175°C. De kritieke grens voor magnetische informatiedragers en digitale datadragers ligt al op ca. 50 °C. Boven deze temperatuur is de kans groot dat de gegevens op de media verloren gaan. In een kluis die bijvoorbeeld 1 uur is getest tegen brand voor papier zijn uw back-up tapes dus niet beschermd tegen brand. Om uw media te beschermen, heeft u een datasafe nodig. Behalve tegen brand, beschermen datasafes namelijk ook tegen vocht, stof en roetdeeltjes. Wel zijn er voor sommige brandkasten databoxen leverbaar die gebruikt kan worden in een brandwerende kluis. Hierdoor heeft u de perfecte bescherming tegen zowel brand als diefstal voor uw papieren en data

Brandwerende testen
Wilt u uw documenten  tegen brand beschermen, kies dan voor één van de geteste brandwerende kluizen. Brandwerende testen vinden plaats bij onafhankelijke testinstituten in diverse landen. Er zijn diverse brandwerende standaarden volgens welke een kluis getest kan worden. De kluizen worden getest bij hoge temperaturen. Getest wordt of de kluis de inhoud voldoende beschermt. Sommige standaarden hebben zelfs een valproef waarbij wordt getest of de beschermende werking niet nadelig wordt beïnvloed wanneer de brandwerende kast tijdens een brand door een verdiepingsvloer zakt. De brandwerendheid wordt uitgedrukt in minuten, gevolgd door de P van papier of DIS voor data. Deze teststandaarden geven aan hoelang een brandwerende kast papier of data beschermt bij een grote brand.

De meest voorkomende brandwerende testen

EN 1047-1

1 of 2 uur brandwerend tot ongeveer 1090 °C
Valtest 9,15 meter


Papier

• EN 1047-1 S60P (60 minuten brandwerend)
• EN 1047-1 S120P (120 minuten brandwerend)

Data
• EN 1047-1 S60DIS (60 minuten brandwerend)
• EN 1047-1 S120DIS (120 minuten brandwerend)

 

 

UL 72 (UL)

½, 1,2 of 3 uur brandwerend tot ongeveer 1090 °C
Valtest 9 meter

Papier
• UL72 class 350 - 30 minutes
• UL72 class 350 - 1 hour • UL72 class 350 - 2 hour

Data
• UL72 class 125 - 30 minutes
• UL72 class 125 - 1 hour
• UL72 class 125 - 2 hour • UL72 class 125 - 3 hour

NT Fire 017 (SP)
 1, 1 ½ of 2 uur brandwerend tot ongeveer 927 °C
Geen valtest

Papier
• NT Fire-017 60P (60 minuten brandwerend)
• NT Fire-017 90P (90 minuten brandwerend)
• NT Fire-017 120P (120 minuten brandwerend)

Data
• NT Fire-017 60DIS (60 minuten brandwerend)
• NT Fire-017 90DIS (90 minuten brandwerend)
• NT Fire-017 120DIS (120 minuten brandwerend

Interessante documentatie betreffende deze Europese normen:

De Belgische vakvereniging BELGOSAFE heeft een interessante fiche uitgegeven betreffende ide Europese normen voor kluizen en brandkasten. Deze vakvereniging moedigt verzekeringsmaatschappijen, raadgevers, kopers en gebruikers aan om te kiezen voor  producten getest en gecertificeerd door de erkende Europese testinstituten en waarnaar wordt verwezen door de  Europese Brand- en Veiligheids Groep (EFSG) of door de ESSA via haar label Security Certification Board (ECB-S).

ADVERTENTIE

Rookmelders zijn vanaf 1 januari 2020 verplicht in alle woningen in Vlaanderen om wettelijk conform te zijn.

Helaas eisen woningbranden nog steeds elk jaar tientallen onnodige mensenlevens. Daarom vinden we de verplichting voor het plaatsen van rookmelders een goede maatregel.  Vooral rook maakt de meeste slachtoffers bij woningbranden omdat we in onze slaap niets ruiken. Rookt verstikt en verspreidt zich razendsnel. door de woningen. Bovendien zijn woningen steeds beter en beter geïsoleerd
 
Rookmelders zijn een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de effectieve gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in alle woningen in Vlaanderen, niet alleen in huurwoningen of in nieuwbouw, maar in alle woningen. De overheid verplicht minstens één rookmelder per bewoonde verdieping.

Alle informatie die via deze site wordt verstrekt, is louter informatief bedoeld. Raadpleeg steeds indien nodig een vakman!

Gesponsord door Security-tools.be  &  Veiligheidscilinders.be & www.st-raambeveiliging.be
www.wurster.be - DOM-sleutelservice.be - WEBSHOP

Copyright © 2019 Webdesign NET-ENGINEERING . Alle rechten voorbehouden - Privacy Policy - Disclaimer