www.techno-preventie.be
1001 tips over inbraakbeveiliging en inbraakpreventie

Informatieve website met technische tips en informatie ter voorkoming van diefstallen, inbraken,  overvallen, ramkraken, bedrijfsdiefstallen, bedrijfsfraude, oplichting en gelijkaardige vormen van criminaliteit.
Voorkom ook als individu inbraken en andere calamiteiten door eenvoudige maatregelen.

ADVERTENTIE

Elektrische motorsloten

 Wat zijn elektrische motorsloten?

Een motorslot is een slot waarvan de dag en de nachtschoten door middel van een elektrisch gemotoriseerde aandrijving kunnen worden ontgrendeld en vergrendeld. Bij spanningsuitval blijft het slot vergrendeld (Fail Secure/Arbeidstroom)

 

Motorsloten zijn verkrijgbaar in smaldeursloten, sloten voor volle deuren en als meerpuntsluiting. Ze kunnen worden toegepast in houten, kunststof, aluminium of stalen kozijnen.

 

Bij het sluiten van de deur wordt het slot mechanisch vergrendeld op zowel de dag- als de nachtschoot zodat het op zichzelf al een 2-punt sluiting wordt.

 

Elektromechanische motorsloten worden vooral toegepast voor gecontroleerde ontgrendeling of  vergrendeling van deuren, vaak bij deuren met een veiligheidsfunctie (inbraakbeveiliging en brandbeveiliging).

 

Een elektrisch motorslot kan aangestuurd worden door allerlei signaalgevers , van een eenvoudige drukknop achter een balie tot externe toegang via een elektronische toegangskaart (batch) tot heden ten dagen met een smartphone of tablet.

 

Aan de niet gecontroleerde zijde zit meestal een kruk waarmee men wel steeds de ruimte kan verlaten. (= paniekfunctie).

 

Voor de goede werking dient U op een deur uitgerust met een motorslot  steeds een aan het deurgewicht aangepaste deurdranger te plaatsen.

 

Meer informatie over het meest toegepaste motorslot

Assa Abloy EL520 & EL420.

 

Belangrijk bij toegangscontrolesystemen is dat er een feedback plaats vindt van de deurtoestand naar het het controlesysteem. Omdat elektro-gemotoriseerde sloten voorzien zijn van een stuurkast, zijn er verschillende potentiaalvrije contacten aanwezig die U kunt gebruiken voor de koppeling naar het controlesysteem, alarmsysteem of eventuele visualisering van een open of gesloten deur.

 

Volgende meldingen zijn vaak voorzien:

  • deurstand signalering : deze melding geeft de status van de deur weer; open of dicht
  • schootsignalering: deze melding geeft informatie over de stand van de nachtschoot; in of uit

 

Verder zijn er meldingen mogelijk voor gebruik van kruk, cilinder en sabotage.

 

Onderstaand schema geeft een praktijkvoorbeeld van de meldingscontacten op een Assa Abloy EL420 motorslot.

 Een elektrisch motorslot in een vluchtdeur?

Een motorslot met antipaniekfunctie kan gebruikt worden als vluchtdeurslot op voorwaarde dat het voldoet aan de normen voor vluchtdeuren , de EN 179 of  EN 1125. De Europese norm EN 179 behandelt sluitingen  voor nooduitgangen met een deurkruk. De Europese norm EN 1125 behandelt de panieksluitingen voor vluchtdeuren met een horizontale bedieningsstang. In België worden vooral deze laatste panieksluitingen met horizontale stang gebruikt.

 

Belangrijk is dat de gebruikte panieksluiting geattesteerd is samen met het motor-paniekslot. De fabrikant van het motorslot doet daarom altijd een opgave van de paniekbaren die getest zijn samen met het slot.

 

Voor de goede werking dient er steeds een deursluiter (deurpomp) te worden geplaatst.

ADVERTENTIE

Rookmelders zijn vanaf 1 januari 2020 verplicht in alle woningen in Vlaanderen om wettelijk conform te zijn.

Helaas eisen woningbranden nog steeds elk jaar tientallen onnodige mensenlevens. Daarom vinden we de verplichting voor het plaatsen van rookmelders een goede maatregel.  Vooral rook maakt de meeste slachtoffers bij woningbranden omdat we in onze slaap niets ruiken. Rookt verstikt en verspreidt zich razendsnel. door de woningen. Bovendien zijn woningen steeds beter en beter geïsoleerd
 
Rookmelders zijn een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de effectieve gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in alle woningen in Vlaanderen, niet alleen in huurwoningen of in nieuwbouw, maar in alle woningen. De overheid verplicht minstens één rookmelder per bewoonde verdieping.

Vergeet ook niet dat U als particulier steeds gratis beroep kan doen op een preventie-adviseur van uw lokale politie. Deze opgeleide preventie-adviseurs zijn niet verbonden aan een commercieel bedrijf en kunnen U onafhankelijk en objectief informeren betreffende de aandachtspunten betreffende uw specifieke situatie.

Alle informatie die via deze site wordt verstrekt, is louter informatief bedoeld. Raadpleeg steeds indien nodig een vakman!

Gesponsord door Security-tools.be  &  Veiligheidscilinders.be & www.st-raambeveiliging.be
www.wurster.be - DOM-sleutelservice.be - WEBSHOP

Copyright © 2019 Webdesign NET-ENGINEERING . Alle rechten voorbehouden - Privacy Policy - Disclaimer