www.techno-preventie.be
1001 tips over inbraakbeveiliging en inbraakpreventie

Inbraak
Kogelwerend
Brandwerend

Informatieve website met technische tips en informatie ter voorkoming van diefstallen, inbraken,

overvallen, ramkraken, bedrijfsdiefstallen, bedrijfsfraude, oplichting en gelijkaardige vormen van criminaliteit.

Veiligheidscilinders - Veiligheidssloten

De veiligheidscilinder (Veiligheidsslot)

Over veiligheidscilinders wordt nogal wat verteld, meestal om commerciële redenen, met heel wat misverstanden tot gevolg. Dit komt voornamelijk door het gebruik van het woord “veiligheid” in “veiligheidscilinder”.

 

Een veiligheidscilinder is enkel één veiligheidscomponent in een totaalbeveiliging. Op zichzelf is hij voornamelijk bedoeld om onrechtmatig kopiëren van sleutels te voorkomen. Bij een gecertificeerde veiligheidscilinder hoort een eigendomscertificaat. Zonder dit eigendomscertificaat zal geen enkele bonafide slotenmaker een sleutel bijmaken of een fabrieksduplicaat opvragen.

Een veiligheidscilinder wordt in de volksmond vaak verkeerdelijk “veiligheidsslot” genoemd. Voor alle duidelijkheid, het slot zit in de deur ingewerkt, de cilinder bedient door middel van een sleutel het slot.

 

Maak uw huis of bedrijf inbraakveilig door het plaatsen van veiligheidcilinders, veiligheidssloten, veiligheidsbeslag, inbraakwerend glas, een kluis of brandkast, etc.

Verschil tussen een gewone cilinder en een veiligheidscilinder?

Standaard Europese profielcilinder

Veiligheidscilinder met
eigendomscertificaat

De voornaamste troef van een veiligheidscilinder is de kopieerbeveiliging van de sleutels. Met een veiligheidscilinder weet U zeker dat niemand onbevoegd zo maar uw sleutel kan kopiëren en U bijvoorbeeld slachtoffer kan worden van een inbraak zonder inbraaksporen.

De veiligheidscilinder alleen kan geen absolute bescherming geven tegen afbreken of uitboren, al wordt dit wel wat moeilijker gemaakt door toegevoegde verstevigingen. Met redelijk wat geweld breekt elke cilinder, ook een zogenaamde veiligheidscilinder.


Als U investeert in een veiligheidscilinder, is het dan ook aan te raden te investeren in degelijk veiligheidsbeslag dat uw cilinder beschermt tegen afbreken en/of uitboren. Dit verhoogt de inbraak-weerstand met een veelvoud. Plaats bij voorkeur veiligheidsbeslag met kerntrekbeveiliging.

 

Veiligheidscilinders beschermen wel door hun constructie tegen “lockpicking”. Lockpicking is het openen van een slot via de cilinder zonder (inbraak)schade met behulp van speciale “lockpicking-tools”.

Dit speciale gereedschap voor “lockpicking” is vrij gemakkelijk te krijgen op het internet en op security-beurzen voor slotenmakers.

Het internet is dan ook een onuitputtelijke bron van informatie

voor criminelen die op zoek willen gaan naar nieuw materiaal en nieuwe technieken.  Lockpicking is niet gemakkelijk maar een handig persoon kan het snel aanleren. Uiteraard zijn degelijke veiligheidcilinders beveiligd tegen deze inbraaktechniek.

Het meer technologisch alternatief is het gebruik maken van een een “lockpicking gun”, een apparaatje dat een trilling opwekt.

Voor de volledigheid vermelden we ook dat een degelijke puntgeboorde veiligheidscilinder bescherming biedt tegen een inbraakpoging met een klopsleutel. Dit is sleutel waarvan alle groeven tot de maximale diepte zijn uitgevijld. Een klopsleutel kan gemaakt worden door een slotenmaker met kennis van zaken, maar deze inbraakmethode komt eigenlijk in de praktijk niet voor, vanwege te complex en te arbeidsintensief.

Afmetingen en uitvoeringen van een europrofielcilinder:

De benodigde lengte L is afhankelijk van de deurdikte, de maten A en B zijn afhankelijk van de positie van het slot in de deurvleugel.

 

De standaardmaat van een eurocilinder is Lengte L=60mm, met A en B 30mm. Deze cilinder wordt aangeduid met de term “30/30”.

 

 

 

Vertrekkende vanuit deze basismaat 30/30 zijn er verlengingen mogelijk per 5mm.

Hoe meet ik een cilinder op?

 

 

Belangrijke opmerking:

Elke veiligheidscilinder moet jaarlijks onderhouden worden met een aangepast smeermiddel.

 

Voor speciale cilinders zoals de DOM DIAMANT veiligheidscilnders, bestaat er een speciaal merkspecifiek smeermiddel Volg altijd de richtlijnen van de fabrikant.

 

DE RAAT kluizen en brandkasten ABUS raambeveiliging

De halve cilinder:

sleutelbediening aan één zijde

De standaard dubbele cilinder:

Standaard maat is steeds 30-30mm, uitbreiding in beide richtingen per 5mm zijn mogelijk.

De cilinder met nood- en gevarenfunctie :
Ook wel cilinder met dubbele functie genoemd. Dit betekent dat de cilinder ook van buitenaf te openen is wanneer er aan de binnenzijde een sleutel is geplaatst.

De knopcilinder:

Opening of sluiting met sleutel aan de buitenkant en met een draaiknop aan de binnenkant van de deur.

 

De vrijloopcilinder:

Dit is een cilinder waarvan de meenemer vrij kan ronddraaien als er geen sleutel in de cilinder is gestoken.

Vrijloopcilinders worden voornamelijk toegepast bij bepaalde panieksluitingen en bij elektromotorische meerpuntsluitingen.

Als dit in de handleiding van het slot  vermeld staat, dan moet U het ook toepassen, anders kan u het slot beschadigen.

De elektronische cilinder

Een elektronische cilinder kan u vergelijken met een mechanische cilinder, maar de klassieke sleutels zijn vervangen door een transponder (een tag of een kaart) Deze transponder is softwarematig programmeerbaar zodat de cilinder in feite een gecontroleerd toegangsysteem wordt.

De motorcilinder

Motorcilinders zijn zeer geschikt om klassieke mechanische sloten elektrisch te gaan aansturen.

Naast de meest voorkomende Europrofiel-cilinder, bestaan er nog volgende types :

De ovale cilinder

De ronde of Zwitserse cilinder

De Fichet cilinder,

in België voornamelijk terug te vinden op de veiligheidsdeuren van de Franse veiligheidsdeuren-fabrikant FICHET.

FICHET 787

FICHET F3D

De oplegcilinder

Dit is een buitencilinder voor oplegsloten die meestal aan de binnenzijde van een deurblad in opbouw worden geplaatst.

 

De schroefcilinder.

Deze cilinder wordt voornamelijk gebruikt in meubels, zoals bureelkasten, en als sluiting van o.a. brievenbussen

Enkele voorbeelden van veiligheidscilinders:

dom DIAMANT VEILIGHEIDSCILINDER SKG3

Veiligheidscilinder DOM Diamant

 

Het systeem DOM diamant overtuigt met zijn extreme prestatiewaarden. Hier ervaart u de hoogwaardigheid van een nieuwe generatie – made by DOM. Het systeem diamant beantwoordt aan de hoogste eisen met betrekking tot bescherming en sluitcomfort. Dit wordt mogelijk gemaakt door een stalen sluitwerk met 21 roterende stalen schijven.

 

SKG***

Meer informatie

3 dimensionale sleutel DOM DIAMANT

 

Promoties op kluizen en brandkasten

Alle informatie die via deze site wordt verstrekt, is louter informatief bedoeld. Raadpleeg steeds indien nodig een vakman!

Disclaimer  -  Gesponsord door www.security-tools.be (BE 0560.855.384) &  www.veiligheidscilinders.be & www.wurster.be
DOM-sleutelservice.be - www.st-raambeveiliging.be - WEBSHOP

Vergeet ook niet dat U als particulier steeds gratis beroep kan doen op een preventie-adviseur van uw lokale politie. Deze opgeleide preventie-adviseurs zijn niet verbonden aan een commercieel bedrijf en kunnen U onafhankelijk en objectief informeren betreffende de aandachtspunten betreffende uw specifieke situatie.

Alle informatie die via deze site wordt verstrekt, is louter informatief bedoeld.
Raadpleeg steeds indien nodig een vakman!

Disclaimer
Deze website wordt gesponserd door
www.security-tools.bewww.veiligheidscilinders.be
WEBSHOP

Webdesign www.net-engineering.be