www.techno-preventie.be
1001 tips over inbraakbeveiliging en inbraakpreventie

Informatieve website met technische tips en informatie ter voorkoming van diefstallen, inbraken,  overvallen, ramkraken, bedrijfsdiefstallen, bedrijfsfraude, oplichting en gelijkaardige vormen van criminaliteit.
Voorkom ook als individu inbraken en andere calamiteiten door eenvoudige maatregelen.

ADVERTENTIE

DOM ix Twinstar veiligheidsslot SKG3

Veiligheidglas
Inbraakwerende beglazing

Inbraakvertragend glas

 

Inbraakwerend (betere term is inbraakvertragend) glas kan U vinden in verschillende beveiligingsniveaus, van simpel vandalisme tot bescherming tegen ramkraak.

 

Voordelen inbraakwerend gelaagd glas:

      -  Inbraakvertragend

      -  UV-filter door de PVB-lagen , efficiënt tegen verkleuring van tentoongestelde goederen.

      -  Geluidswerendheid dankzij tussenplaatsing van de PVB-lagen

      -  Bij breken van de glasplaten blijven de glasscherven aan elkaar gekleefd.

Belangrijke opmerking:

inbraakvertragend glas dient geplaatst worden in een raam of deurkader dat voldoende inbraakweerstand heeft, anders is deze investering zinloos.

Naast inbraakvertragend glas op basis van glasplaten met kunststof PVB-tussenlagen, bestaan er ook samenstellingen met glas, PVB’s  en polycarbonaat. Het gebruik van polycarbonaat heeft een zeer positieve invloed op het gewicht en de dikte van de totale glasplaat, maar de kostprijs ligt iets hoger.

 

Bijkomend voordeel van gelaagd glas is de bescherming tegen snijverwondingen. Diepe snijwonden die behandeld worden op spoedgevallendiensten, ontstaan vaak door het botsen op een glasplaat in een deur of raam.  Men schat het jaarlijks aantal ongelukken met glas jaarlijks op 80.000. De klevende kunstoffolies tussen de glaslagen bij gelaagd glas zorgen ervoor dat bij glasbreuk de stukken glas aan elkaar blijven kleven en niet voor wondpenetratie zorgen waardoor levensbedreigende letsels uitgesloten zijn.

 Terminologie inbraakwerende glas

Gelaagd glas:

 

Gelaagd glas is glas vervaardigd uit twee of meerdere glasbladen, opeen gelijmd met één of meerdere kunststoffolies PVB (polyvinylbutyral).  Hierdoor verkrijgt de samengestelde beglazing hoge inbraakvertragende prestaties aangezien ze de eigenschappen van het glas en de kunststoffolie (hechting aan het glas, elasticiteit, enz. .) verenigt. In geval van breuk blijven de glasstukjes met elkaar verbonden.

Gelaagd glas wordt aangeduid met een codering die de vorm van samenstelling omschrijft onder de  vorm van twee of meerdere cijfers: de eerste cijfers bevatten de dikte van de glasplaten, vervolgens een punt, en de cijfers na het punt duiden het aantal lagen PVB kunststoffolie aan .


Voorbeeld:

55.2 betekent 2 glasplaten (ook wel 2 floats genoemd)  van 5mm dikte, gescheiden door 2 PVB  kunstoffolies

De dikte van een PVB-laag bedraagt ongeveer  0,38 mm.

 

Een bijkomende interessante eigenschap van gelaagd glas is de bescherming tegen ultraviolette stralen (UV) van het zonlicht, waardoor het los van de inbraakwerende eigenschappen interessant is voor gebruik in etalageruiten. Een gelaagd glas met 2 PVB-lagen weerhoudt meer dan 95% van de UV-stralen.

 

Bij dubbele beglazing komt het gelaagd glas aan de binnenzijde van de het bedrijfspand of woning. Dit beschermt de personen aan de binnenzijde tegen snijwonden en maakt het de inbreker moeilijker die eerst de enkele glaslaag aan de buitenkant  heeft moet doorbreken en daarna de glassamenstelling en de PVB-lagen aan de binnenzijde.

Gehard glas

 

Gehard glas is tot 5 maal sterker dan gewoon glas. De hardheid in deze beglazing wordt verkregen  door het snel verhitten en afkoelen van het glas.  Naast deze hardheid is een bijkomend voordeel dat dit  glas niet uiteenvalt in scherpe glasscherven, maar in kleine stukjes glas, zoals op de foto.

Soortelijk gewicht glas:

De dichtheid of soortelijk gewicht van glas:  2,5.


Dit betekent dat glas een gewicht heeft van 2.5 kg per m2 per mm dikte.


Voorbeeld :

glasplaat met dikte 5 mm met afmetingen hoogte 1.8m en breedte 0.8m heeft een gewicht    van 2.5 x 5mm x 1.8m x 0.8m = 18 kg

Normering

De norm NBN EN 356 legt de proefmethoden en de classificatie van glas vast in functie van hun inbraakweerstand. De beglazing wordt ingedeeld in 8, van 1 (zwak) tot 8 (bijzonder inbraakwerend).

Klasse P1A tot P5A :

gewone veiligheid met classificatie op basis van de gecumuleerde energie die vrij komt bij een aantal inslagen van een metalen bol, vallend vanuit verschillende hoogten, op het glas..

Klasse P6B tot P8B :

verhoogde veiligheid met classificatie op basis van een aantal hamer- en hakbijlinslagen in het glas.

We onderscheiden volgende categorieën :

 NBN EN 356 (inbraakvertragende beglazing)

Meer Info

Gewone weerstand

getest met kogelvaltest

 

Een testbeglazing (110x90 cm) wordt horizontaal geplaatst en ondergaat de valschok van 3 bolvormige kogels van

4,1 kg. De impactpunten vormen een driehoek van 13 cm. De valhoogte is afhankelijk van de klasse. Bij de derde schok mag de kogel niet door het glas gaan.

P1A
3 kogelinslagen vanaf een hoogte van 1,5 m
Energie : 161 J

P2A
3 kogelinslagen vanaf een hoogte van 3m Energie : 362 J

P3A
3 kogelinslagen vanaf een hoogte van 6 m

Energie 724 J

P4A

3 kogelinslagen vanaf een hoogte van 9 m

Energie : 1086 J

P5A

3x3 kogelinslagen vanaf een hoogte van 9 m Energie : 3258 J

Verhoogde weerstand

getest met hamer en bijl

 

Een testbeglazing wordt verticaal geplaatst en met behulp van een hamer en een bijl wordt geprobeerd een opening te maken van 40x40cm. Het aantal slagen dat nodig is om dit te bereiken , bepaald de klasse.

Zowel de hamer als de bijl hebben een gewicht van twee kilogram.

P6B

30 tot 50 inslagen met hamer
en hakbijl

P7B
51 tot 70 inslagen met hamer
en hakbijl

P8B

Meer dan 70 inslagen met hamer
en hakbijl

Voor doeltreffende inbraakwerende toepassingen wordt meestal geadviseerd om gebruik te maken van beglazing klasse P6B tot P8B

ADVERTENTIE

Rookmelders zijn vanaf 1 januari 2020 verplicht in alle woningen in Vlaanderen om wettelijk conform te zijn.

Helaas eisen woningbranden nog steeds elk jaar tientallen onnodige mensenlevens. Daarom vinden we de verplichting voor het plaatsen van rookmelders een goede maatregel.  Vooral rook maakt de meeste slachtoffers bij woningbranden omdat we in onze slaap niets ruiken. Rookt verstikt en verspreidt zich razendsnel. door de woningen. Bovendien zijn woningen steeds beter en beter geïsoleerd
 
Rookmelders zijn een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de effectieve gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in alle woningen in Vlaanderen, niet alleen in huurwoningen of in nieuwbouw, maar in alle woningen. De overheid verplicht minstens één rookmelder per bewoonde verdieping.

Vergeet ook niet dat U als particulier steeds gratis beroep kan doen op een preventie-adviseur van uw lokale politie. Deze opgeleide preventie-adviseurs zijn niet verbonden aan een commercieel bedrijf en kunnen U onafhankelijk en objectief informeren betreffende de aandachtspunten betreffende uw specifieke situatie.

Alle informatie die via deze site wordt verstrekt, is louter informatief bedoeld. Raadpleeg steeds indien nodig een vakman!

Gesponsord door Security-tools.be  &  Veiligheidscilinders.be & www.st-raambeveiliging.be
www.wurster.be - DOM-sleutelservice.be - WEBSHOP

Copyright © 2019 Webdesign NET-ENGINEERING . Alle rechten voorbehouden - Privacy Policy - Disclaimer