www.techno-preventie.be
1001 tips over inbraakbeveiliging en inbraakpreventie

Informatieve website met technische tips en informatie ter voorkoming van diefstallen, inbraken,  overvallen, ramkraken, bedrijfsdiefstallen, bedrijfsfraude, oplichting en gelijkaardige vormen van criminaliteit.
Voorkom ook als individu inbraken en andere calamiteiten door eenvoudige maatregelen.

Computercriminaliteit | Computerfraude
CEO Fraude | Social Engineering

Computercriminaliteit

Soorten computercriminaliteit en definities.

Het is niet voldoende om een virusscanner of spam-filter te installeren; je moet deze ook up- to-date houden. Er komen immers elke dag nieuwe virussen en bedreigingen bij.

Meer informatie over virussen, wormen, trojaanse paarden en hoaxen, vindt U Hier.

Valse loterijen

U krijgt als potentieel slachtoffer een Email waarin de verzender zich uitgeeft als een officiële loterij-organisatie, waarin staat dat U miljoenen hebt gewonnen. Om het geld echter te ontvangen moet U eerst een bedrag over maken via een cash geldoverboeking via money-transfer-bedrijven zoals Western Union, MoneyGram, enz.. Uiteraard zal u nooit de “miljoenen” ontvangen . Antwoord dus nooit op deze mails en verwijder ze onmiddellijk.

 

De oplichter wil naast het bekomen van geld ook zo veel mogelijk persoonlijke informatie te weten komen, zoals adres, telefoonnummer, geboortedatum, bankrekeningnummer, copies identiteitskaart enz. Deze gegevens kunnen later gebruikt worden voor identiteitsdiefstal.

 

De mails en/of bijlagen zijn meestal redelijk amateuristisch opgesteld, meestal in het Engels, Frans of Spaans en bevatten een overdaad aan logo’s om het “officieel” te maken, soms van bekende bedrijven, zoals in het voorbeeld hiernaast het logo van FORTIS.

Nigeriaanse oplichting - 419 fraude

U krijgt als potentieel slachtoffer een Email waarin U vanuit het buitenland gecontacteerd wordt, meestal Nigeria.

Volgende modus-operandi zijn courant:

  • U wordt gecontacteerd door een buitenlandse bedrijfsleider of ambtenaar die U een bijzonder winstgevende zakelijke deal wil voorstellen
  • Een ziek persoon wil u zijn groot fortuin nalaten omdat hij geen erfgenamen heeft.
  • Een bankbediende, notaris of ambtenaar  heeft een grote som geld ontdekt en wil u een grote commissie geven als U hem helpt om het geld naar het buitenland te versluizen

 

Kortom U kan miljoenen verdienen, waarvoor U enkel een beetje hulp moet bieden door het betalen van kosten voor het bedrag op uw rekening kan worden gestort. Telkens een slachtoffer betaalt, duiken er uiteraard nieuwe kosten op.  Antwoord dus nooit op deze mails en verwijder ze onmiddellijk.

Fraude bij online kopen op het Internet

 

In deze vorm van oplichting komt het slachtoffer in contact met de oplichter via

 

• een valse advertentie op een legitieme veilingsite ( bv. Ebay, Autoscout, Immoweb, enz.);

• of een verkoop-site die volledig frauduleus is opgezet.

 

De oplichter, die zich voordoet als verkoper, biedt één of meerdere objecten te koop aan (een auto, gsm, kleine elektronica, enz. ) aan een abnormaal lage prijs, wat de aandacht van het slachtoffer trekt.  Ze gebruiken steeds vrij verkrijgbare email adressen (Hotmail, Gmail, Yahoo, enz.).

 

De valse verkoper vraagt over het algemeen om het afgesproken bedrag over te maken via een geldtransfersysteem van het type Western Union of MoneyGram. Van zodra de betaling is verricht, verdwijnt de oplichter en is hij niet meer te contacteren.

 

De meeste dromen zijn bedrog. Als U dus op internet het voorwerp van uw dromen kan aankopen tegen een zeer lage prijs, dan moet U minstens 2 maal nadenken.

 

Emotiefraude

 

We stellen vast dat oplichters steeds vaker op de gevoelens van hun slachtoffers spelen om hen geld te ontfutselen. Met name alleenstaande vrouwen en mannen worden benaderd.

 

A. Vriendschapsfraude

De oplichter zoekt contact via spam-mail, een dating-site, een netwerksite of via een chatbox.
Nadat enkele weken een vertrouwensband te hebben opgebouwd met het slachtoffer, vraagt de oplichter/oplichtster om geld voor de reis naar België over te maken, om kleren te kopen, om voor de achterblijvende familie te zorgen, om de ziekenhuiskosten van het dochtertje te betalen, enzovoort.

 

Na het één of meerdere malen incasseren van geld blijft het plots stil aan de andere kant. De betaling gebeurt meestal via Western Union of MoneyGram gezien de redelijke anonimiteit of de niet traceerbaar.

 


B. Valse liefdadigheid

Telkens wanneer één of andere nationale of internationale ramp plaatsvindt, zijn er oplichters die uit naam van een gekende of fictieve liefdadigheidsorganisatie geld verzamelen.

Maak daarom alleen geld over aan organisaties waarmee U vertrouwd bent.

 


C. Verborgen prostitutie

Een iets minder maar toch voorkomende internet-fraude is verborgen prostitutie.  Jonge vrouwen, zelfs vaak studenten, zoeken doelbewust via een datings-site bijverdienste naar een relatie met een meestal oudere financieel goed bemiddelde man.

De man is geflatteerd door zijn jonge verovering en moet financieel zeer vrijgevig worden om de relatie in stand te houden. Vaak zijn de identiteit en de verhalen van de vrouw volledig vals. Na enkele maanden verbreekt de vrouw het contact en verdwijnt als het ware van de wereldbol.  Meer dan een melding of  een klacht tegen onbekenden kan het slachtoffer niet doen als hij de werkelijke identiteit van de oplichtster niet kent.

 

Phishing

 

De term "phishing" dekt alle activiteiten waarbij “gevist” wordt naar persoonlijke gegevens. Oplichters proberen op deze manier uw gegevens te stelen om ze nadien te misbruiken voor criminele doeleinden.

 

Meest voorkomend Phishing-activiteit is het proberen achterhalen van uw bank- of kredietkaart-gegevens. Je word dan via Email of telefonisch op de hoogte gebracht dat er een probleem is met de toegang van je internetbanking-systeem. Er wordt je gevraagd om op een bepaalde internetsite aan te loggen die heel erg visueel lijkt op je vertrouwde PC-bankingsysteem. Men vraagt je allerlei gegevens in te vullen. In werkelijkheid oplichters de webpagina's van je bank nagemaakt en bemachtigen ze op deze manier je persoonlijke gegevens.

 

Phishingmails bevatten vaak ook bedreigingen zoals afsluiten van je toegang als je niet tijdig reageert. Vaak zijn deze mails geschreven in gebrekkig Nederlands of gebrekkig Engels

 

Uw bank zal nooit via mail of telefoon om uw persoonlijke gegevens vragen. Ook worden nooit via mail of telefoon gevraagd om gebruikersnamen en paswoorden bekend te maken Geef deze gegevens dus nooit door per e-mail, of vul ze nooit in op een website die U op deze wijze contacteert. Raadpleeg bij twijfel steeds uw lokaal bankagentschap!

 

Het volgende Febelfin-filmpje sensibiliseert gebruikers om veiliger te bankieren op het internet.

ADVERTENTIE

Rookmelders zijn vanaf 1 januari 2020 verplicht in alle woningen in Vlaanderen om wettelijk conform te zijn.

Helaas eisen woningbranden nog steeds elk jaar tientallen onnodige mensenlevens. Daarom vinden we de verplichting voor het plaatsen van rookmelders een goede maatregel.  Vooral rook maakt de meeste slachtoffers bij woningbranden omdat we in onze slaap niets ruiken. Rookt verstikt en verspreidt zich razendsnel. door de woningen. Bovendien zijn woningen steeds beter en beter geïsoleerd
 
Rookmelders zijn een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de effectieve gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in alle woningen in Vlaanderen, niet alleen in huurwoningen of in nieuwbouw, maar in alle woningen. De overheid verplicht minstens één rookmelder per bewoonde verdieping.

Vergeet ook niet dat U als particulier steeds gratis beroep kan doen op een preventie-adviseur van uw lokale politie. Deze opgeleide preventie-adviseurs zijn niet verbonden aan een commercieel bedrijf en kunnen U onafhankelijk en objectief informeren betreffende de aandachtspunten betreffende uw specifieke situatie.

Alle informatie die via deze site wordt verstrekt, is louter informatief bedoeld. Raadpleeg steeds indien nodig een vakman!

Gesponsord door Security-tools.be  &  Veiligheidscilinders.be & www.st-raambeveiliging.be
www.wurster.be - DOM-sleutelservice.be - WEBSHOP

Copyright © 2019 Webdesign NET-ENGINEERING . Alle rechten voorbehouden - Privacy Policy - Disclaimer